Ava Housing

Innovative Smart Ageing Solution

An innovative new scheme for older homeowners to reconfigure their family-sized homes, creating a new rental unit within the house.

what we do →
Elderly couple looking at the Abhaile Project website

Security & Less Isolation

  • · Home is tied up with memories.
  • · Designed for evolving needs.
  • · Can revert back to a family home.
Elderly couple looking at the Abhaile Project website

Intergenerational Living

  • · Uses the whole house.
  • · Brings young and old together.
  • · Boosts retirement income.
Elderly couple looking at the Abhaile Project website

Support Ageing In Place

  • · Supports the homeowner.
  • · Avoids unintended consequences.
  • · Optimises existing rules.

160,000

In Houses

160,000 over 50’s currently living alone in family sized houses. [ESRI]

500,000

Retired

500,000+ people classified as “retired” in 2016 census – up 19% on 2011 [CSO]

55+

Group Growing

Aged 55+ expected to increase from 0.5m in 2011 to 1.4m in 2046. [Housing Agency]

CASE STUDY 1

Pilot Project House

This pilot project was carried out on a three-bedroom semi-detached house in Clondalkin. This house is very similar to the base design originally created by our architects and is a house typical of mature neighbourhoods in Dublin. The existing garage to the side of the house offered further room to create a large and very comfortable living space downstairs for the homeowner whilst also creating an independent space upstairs for a person to share. Downstairs, the breakfast room was transformed into a new spacious shower room adjacent to the new bedroom which was also made larger. The front room of the house remains a living room with the addition of a sofa bed to accommodate guests. The real transformation for the homeowner was the new kitchen and living area that was designed to reflect the homeowners love of books, reading and cooking.

Upstairs, the original bedroom and bathroom were retained. The front two bedrooms were combined to create a new living space and kitchen. The construction interventions upstairs are minimal so that the house can easily revert back to a family home in the future. The homeowner decided to keep the hall open and shared to retain the natural light and encourage a natural level of interaction.

Our homeowner had previously installed multiple energy efficiency upgrades and so the main fabric work was the installation of sound insulation between the ground and first floor for acoustic separation. The whole house was also rewired.

A renter has moved in and the homeowner is happily settling into her new space downstairs. The entire process took 1 year with the homeowner moving out for a period of 8 weeks to allow for the building works.

view project →

Social Entrepreneurs Ireland Awardees 2018: The Abhaile Project...

‘There is nothing more powerful than an idea whose time has come’   Social Entrepreneu...

read more →

Abhaile Project in the News – October 2018

There has been a considerable amount of news around the Abhaile Project over the last week. Below is...

read more →

Pilot Project – Clondalkin

We began work on our pilot project on the 3rd of September 2018 so we have just reached the half way...

read more →